Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog blijkt het lastig om de kosten van bouwprojecten te beheersen. Jack Osborne steekt Het Kanaal over om met adviesbureau Berenschot het begrip ‘Quantity Surveying’ te lanceren: stenen tellen om bouwkosten te bepalen.
In 1968 laat Berenschot Osborne zich in het handelsregister inschrijven. De opdracht voor kostenmanagement bij de bouw van vier academische ziekenhuizen doet het bureau snel groeien. Wat in Nederland ook groeit: de welvaart en de bevolking. Hierdoor breidt het werkveld zich uit naar ruimtelijke ordening, projectmanagement en juridisch advies. De nieuwe kennis trekt nieuwe klanten, uit industrie en stedenbouw.
In de jaren 90 neemt de complexiteit van gebouwen toe, door energie- en gezondheidseisen en geavanceerde bouwtechnieken en installaties. Berenschot Osborne haalt gespecialiseerde kennis in huis en is onder meer betrokken bij de nieuwbouw van ziekenhuizen, afvalverbrandingsinstallaties en de verbouwing van 500 ABN AMRO bankkantoren. Verdere groei van bevolking en mobiliteit leiden tot grote infra-projecten zoals de Betuweroute en verbreding van de expertise met gebiedsontwikkeling.
In 2003 maken medewerkers zich los van Berenschot en vormen AT Osborne, met de letters van de toenmalige directieleden Afink en Taylor in de naam. Het ‘nieuwe’ bureau kent een vliegende start met opgaven zoals de HSL-Zuid, verschillende Vinexlocaties, diverse academische ziekenhuizen en een aantal buitenlandse projecten. Het bureau ontwikkelt zich van uitvoerder die zorg draagt voor de realisatie tot strategisch adviseur.
Anno 2020 volgt AT Osborne de maatschappelijke ontwikkelingen en geeft het daar mede vorm aan. Al ruim 50 jaar dragen wij bij aan verbetering van de fysieke leefomgeving, met duurzame oplossingen voor complexe vraagstukken. Het doel daarbij is en blijft het welzijn van de mens: ‘Urban Matters, People Matter’.
Begin 2009 betrok AT Osborne het huidige pand in Baarn. Het kantoor, bestaande uit een hoofdgebouw en een koetshuis, bevindt zich op buitenplaats Rusthoek. Deze buitenplaats stamt uit het einde van de 18e eeuw. De aanvankelijke naam was Zeezicht, omdat de buitenplaats uitkeek op de toenmalige Zuiderzee. Het hoofdgebouw werd in 1905 gebouwd, het koetshuis dateert van 1852. Voordat AT Osborne Rusthoek in gebruik nam, liet het beide panden grondig verbouwen. Duurzaamheid en respect voor de historie gingen daarbij hand in hand. Ons kantoor hoort nog steeds tot de duurzaamste rijksmonumenten van Nederland.
Google+