Projecten

Klimaatvluchtelingen voorzien van een watersysteem

Lees verder

Duurzame Leefomgeving

In maart 2019 veroorzaakte de orkaan Idai ernstige overstromingen in Mozambique. Het gevolg: talloze doden, enorme verwoestingen en verlies van huis en haard voor grote groepen inwoners. Senior management consultant Herbert Bos, die al eerder had gewerkt in noodsituaties in Mozambique, meldde binnen AT Osborne dat hij ter plekke als waterspecialist voor UNICEF aan de slag wilde gaan. Hij kreeg volledige ondersteuning. Zijn initiatief sluit immers naadloos aan op het motto ‘Urban matters, people matter’.

‘Plots’ in de wildernis

Namens UNICEF organiseert Herbert de watervoorziening in Búzi, een district zo groot als Noord-Brabant en Limburg samen. In het gebied leven vluchtelingen in een groot aantal kampen. Zij kunnen niet meer terug naar hun woonplaats. Daarom krijgen zij een stukje grond om een nieuw bestaan op te bouwen. Dit zijn niet meer dan met stokken afgebakende ‘plots’ in de wildernis. De stukjes grond dienen zo snel mogelijk voorzien te worden van aantakking op een waternet. Dit komt meestal neer op de aanleg van een nieuw watersysteem bestaande uit grondwaterbronnen, pompen, watertanks en openbare kranen. Een belangrijk aandachtspunt is de aanwezigheid van zout grondwater, wat bij hydroloog en ingenieur Herbert in goede handen is.

Realisatiekracht organiseren

UNICEF bouwt de systemen niet zelf. Dus de voornaamste rol van Herbert en AT Osborne is hier het organiseren en financieren van partners, zoals de lokale overheid, ondernemers of hulporganisaties zoals Oxfam Novib of het Rode Kruis, die het werk doen. Kortom: realisatiekracht organiseren door het samenbrengen van mensen, geld en plannen om een daadwerkelijk probleem op te lossen.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn