Van dromen naar realiseren: Zaanstad staat voor een grote opgave met de toekomstvisie MAAK.Zaanstad. Ruim honderd projecten rondom wonen, bedrijvigheid, infrastructuur en leefbaarheid worden tussen 2015 en 2040 uitgevoerd om deze gemeente toekomstbestendig te maken. AT Osborne is betrokken bij diverse trajecten.
De uitdagingen waarvoor de gemeente staat zijn erg divers, vertelt Fernando Salinas Cámara. Hij is afdelingshoofd projectmanagement bij Zaanstad. 140 projecten zijn verdeeld in diverse gebieden: zuid, centrum, midden en noord. “Het gaat niet alleen om bouwen, maar ook om leefbaarheid en duurzaamheid. Zoals het leefbaar houden van een woonwijk of herbestemmen van industrieel erfgoed. Het transformeren van het Hembrugterrein is een mooi voorbeeld. Dat is nu een parel geworden.”
Met MAAK.Zaanstad wil de gemeente leefbaarder en levendiger worden. Een externe partner is in dit soort grote processen onontbeerlijk. “Voor ingewikkelde vraagstukken of grote trajecten werken wij daarom graag samen met een flexibele schil van adviseurs en projectmanagers.” Op dit moment is AT Osborne betrokken bij gebiedsontwikkelingen voor bedrijventerreinen. Bijvoorbeeld als directie van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaalgebied (RON), waarvan Zaanstad met de provincie Noord-Holland en het havenbedrijf Amsterdam aandeelhouders is.
Maar ook bij het realiseren van een ontwikkelstrategie voor de Zaanse Schans. “Hoe kunnen wij het authentieke beeld behouden maar de publiekstrekker wel bereikbaar en veilig houden, voor de bezoekers maar zeker voor de omwonenden? Dit soort politieke vraagstukken is actueel. Daarvoor is vertrouwen essentieel. AT Osborne begeleidt ons in dat traject. Zij luisteren naar wat nodig is, maar schromen niet om ook zelf met goede voorstellen te komen. Kwaliteit staat daarbij bovenaan.”
Fernando Salinas Cámara
Google+