Met een nieuw huurcontract laten zorgorganisatie MPC Zaandam en woningcorporatie Vestia zien dat er wel degelijk verandering mogelijk is in zorgland. “Maar het proces was niet makkelijk. We wisten wat we wilden, maar het heeft wel even tijd nodig gehad.”
Aan het woord is Leo Groenendaal, de eenkoppige Raad van Bestuur van MPC Zaandam waarin twee woonzorgcentra samenwerken. Hij verdiende zijn sporen ruimschoots in de zorg. Al vanaf zijn achttiende werkt hij met heel veel passie en plezier in die sector. Eerst als verpleegassistent, later als verpleegkundige, teamleider, ad interim directeur P&O en huisvesting, sectormanager en directeur. “In de ouderenzorg, maar ook psychiatrie. Dat hou je alleen vol als je begaan bent met het lot van kwetsbare mensen. Inmiddels ben ik alleen beleidsmatig bezig maar de betrokkenheid blijft”, vertelt hij bevlogen.
Dat het anders kan en moet in zorgland weet hij dan ook als geen ander. Maar daarbij lopen zorgorganisaties nog weleens aan tegen de regels en kaders. Zo ook in Zaandam. “Zoals veel woonzorgcentra huren wij een gebouw van een corporatie. Wij verlenen zorg, Vestia is verantwoordelijk voor het gebouw. Maar een zorggebouw is een bijzonder object. Zaken kunnen niet altijd los van elkaar gezien worden en het één beïnvloed het ander.” Onderhoud en reparaties van zorgalarmeringssystemen, aanpassingen in aanleunwoningen, storingen in cv-systemen; alles moet met een verhuurder besproken en geregeld worden.
En dus werd het tijd voor een ander concept vond MPC Zaandam: het onderhoud en de aanpassingen van de volledige binnenschil van de woonzorgcentra gaat vallen onder de zorgorganisatie, de buitenschil onder Vestia. Een concept dat in Nederland nog maar weinig uitgevoerd wordt. “Dat riep bij Vestia wel heel veel vragen op. En ook juridisch waren er wat hobbels te nemen”, zegt Leo Groenendaal. Mede om die redenen vroeg MPC Zaandam hulp aan AT Osborne. “Diverse zaken moesten juridisch getoetst worden en daar is vakkennis voor nodig. Daar beschikken ze bij AT Osborne zeker over.”
Verder moesten de gesprekken met de woningcorporatie vlot getrokken worden. “De consultant van AT Osborne fungeerde als intermediair, voerde de gesprekken met zowel ons als Vestia. De zorg spreekt een andere taal dan een corporatie, maar de consultant van AT Osborne spreekt ze allebei. Dat en de kennis gaf veel vertrouwen. Wij hebben kaders meegegeven en vervolgens werd dat voortvarend opgepakt”, legt Leo uit.
Inmiddels is het nieuwe huurcontract getekend. “Het geeft ons vrijheid om onze zorg in te richten zoals we willen. De innovaties gaan hard. Waar een corporatie domotica over een veel langere tijd afschrijft, doen wij dat in een kortere tijd. We willen eerder kunnen investeren als dat nodig is. We doen nu ook zelf de woningtoewijzing. De bewoner staat hierin centraal. Het moet niet uitmaken of iemand in de aanleunappartementen woont of in het verpleeggedeelte, overal willen we dezelfde zorg aanbieden. Aanpassen van woningen kunnen we zelf oppakken. We kunnen veel meer vanuit onze visie werken in plaats vanuit de regels.”
Google+