DSV/verzorgdleven

“Het voor ons geschreven herstelplan was vakwerk”

Lees verder

In 2020 werd ouderenzorginstelling DSV|verzorgd leven vol geraakt door Covid-19. Maar er speelde ook een zware bestuurlijke en financiële crisis. Nog geen jaar later verkeert DSV weer in optima forma. Directeur Jan de Vries over de veerkracht van zijn eigen mensen én over de rol van AT Osborne bij het herstel.

DSV|verzorgd leven verleent in de gemeenten Lisse en Katwijk zorg aan ongeveer 900 cliënten. In de afgelopen jaren werd een omvangrijk nieuwbouwprogramma uitgevoerd, onder garantstelling van beide gemeenten. Toen DSV in 2019 niet meer aan de financiële verplichtingen kon voldoen, werden de gemeenten hierop aangesproken. Tijd voor hulptroepen, in de vorm van Osborner Stijn Kiens en de via AT Osborne ingehuurde interim-bestuurder Hennie Kenkhuis. In korte tijd stelden zij een herstelprogramma op, inclusief de reorganisatie van de topstructuur van DSV. Onderdeel van dat laatste was de aanstelling van een nieuwe bestuurder om het geheel te bestendigen. Per 1 september 2020 trad Jan de Vries aan als nieuwe directeur.

Marstempo

“Als je in dit soort situaties een eerder geschreven herstelplan onder ogen krijgt”, blikt Jan De Vries terug, “is het vaak zo dat je opnieuw moet beginnen. Niet in dit geval. Het plan van Hennie en Stijn was vakwerk. Maar inhoudelijk rigoureus. We hebben het op marstempo doorgevoerd: de noodzakelijke bezuinigingen, de schuldaflossing, een ander aansturingsconcept voor de organisatie en de vernieuwing van vrijwel alle posities binnen het MT en de Raad van Toezicht. De kwaliteit van deze gehele operatie blijkt wel uit het feit dat we per 1 januari 2021 financieel alweer helemaal gezond waren. We schrijven weer mooie zwarte cijfers.”

Voortvarend

De snelheid van het herstel is inderdaad opmerkelijk. Jan: “Op 1 september kwam ik in functie, en nog voor Kerst hadden we vastgoed verkocht waardoor we onze schuldeisers konden afbetalen. Dankzij inspanningen van Hennie, Stijn en mijzelf lukte het om bij de gemeenten de hiervoor benodigde samenwerking los te maken. En dankzij de voortvarendheid van Stijn wisten wij met de snelle transactie de aanstaande wijziging op de overdrachtsbelasting te ontlopen. Dat heeft ons een flinke negatieve impact bespaard, ter grootte van een bedrag met zeven cijfers.”

Veerkracht

Het is een understatement om te zeggen dat 2020 voor DSV een lastig jaar was. Maar dankzij de snelle hersteloperatie én de veerkracht van de medewerkers bleef de schade beperkt. Jan: “We kregen de volle laag van de pandemie. Toch bleef het ziekteverzuim van onze mensen onder het landelijk gemiddelde. Onze mensen hebben echt veel inzet getoond. Dat verdient een groot compliment, zoals ook de kwaliteit van het werk van Stijn en Hennie dat verdient. Voor DSV was 2020 een catastrofaal jaar met uiteindelijk een buitengewone, en in korte tijd gerealiseerde, goede afloop. Wij kunnen met vertrouwen verder werken aan een duurzaam stabiele toekomst.”

Ter nagedachtenis aan Hennie Kenkhuis (19 april 1952 – 17 februari 2021)

< Terug naar overzichtspagina

“Omdat we ruime ervaring hebben met het doorlichten van zorgorganisaties konden we binnen 6 weken een gedegen analyse en een daarop gebaseerd bezuinigingsprogramma presenteren. Dankzij diepte analyses en vergelijkingen met andere organisaties was het duidelijk dat het programma ook uitvoerbaar was. Dit gaf vertrouwen bij alle betrokkenen.”

Stijn Kiens

Hennie Kenkhuis (links) en Jan de Vries (rechts)

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn