Het verbouwen van een ziekenhuis is een complexe bezigheid. “De ‘winkel’ is altijd open en het is geen kwestie van even iets veranderen, want er zit nog een heel logistiek proces achter”, vertelt Jori Stevens, manager vastgoed van Maastricht UMC+ (MUMC+). Om het ziekenhuis klaar voor de toekomst te maken ontwikkelde zijn afdeling samen met AT Osborne een strategisch huisvestingsplan voor de komende twintig jaar.
Het team Vastgoed en Huisvesting van Maastricht UMC+ wordt geleid door Jori Stevens en directeur Vastgoed en Huisvesting Ger Biesmans. Laatstgenoemde was eerder werkzaam bij Laurentius Ziekenhuis Roermond en leidde daar ook een grootschalige verbouwing. “Er lag al een lange termijn huisvestingsplan om in fases te verbouwen bij MUMC+, maar met een strategisch vastgoedplan voor de langere termijn kunnen we nu nog verder vooruit kijken.”
Het ziekenhuis wil niet uitbreiden, maar wel het aantal vierkante meters beter benutten. Het hoofdgebouw met onder andere de kliniek en polikliniek staan op het programma voor de komende jaren. Om tot een degelijk huisvestingsplan te komen werd AT Osborne ingeschakeld. Jori: “Wij hebben als vastgoedteam specialistische kennis van projectmanagement en kennis van het ziekenhuis, AT Osborne brengt kennis over de landelijke ziekenhuiswereld in. Dat is een krachtige combinatie.” Zijn collega vult aan: “AT Osborne is een kritische sparringpartner geweest. Ze kwamen aan met data over ziekenhuiszorg, demografische ontwikkelingen, maar ook stelden ze kritische vragen en hebben ons geholpen om het totaalplan leesbaar op te schrijven.”
De coronapandemie zorgde voor kleine verschuivingen in de plannen. Jori: “Ineens bleek thuiswerken toch goed mogelijk. Op de polikliniek werden nog veel meer beeldconsulten op afstand ingevoerd. Door dat soort zaken zijn wij goed gaan kijken naar de functies van de vierkante meters.” Ook bleek dat het ziekenhuis tijdens de zorgpieken meer IC-bedden nodig had. “Het is mooi als je ruimtes flexibel kunt gebruiken, in ons geval konden we de juist gerenoveerde holding- en recovery-afdeling inzetten als IC-functie. En dan is het handig als die twee functies naast elkaar in het pand zitten.” Ook wordt in de komende verbouwing een aparte personeelsingang gecreëerd om stromen te scheiden. “Je kunt maar één keer verbouwen, dus het moet in één keer goed. Je kunt nooit honderd procent voorspellen wat je de komende twintig jaar tegenkomt maar je kunt er wel voor zorgen dat je je ziekenhuis zo flexibel mogelijk inricht”, zegt Ger Biesmans.
Naast het ontwikkelen en toetsen van het strategisch huisvestingsplan is AT Osborne ook nog betrokken bij advisering en programmering, zoals bij de aanbesteding en het vaststellen van enkele programma’s van eisen. “Het fijne aan samenwerken met AT Osborne is dat zij een complete dienstverlening aanbieden. Zij weten altijd de goede persoon op het goede moment op de juiste plek te zetten. Ze hebben veel kennis van de gezondheidszorg, maar kunnen indien gewenst ook een jurist laten aanschuiven en ze spreken ook de taal van bouwwereld. Die combinatie maakt het krachtig”, besluit Ger Biesmans.
“Je kunt maar één keer verbouwen, dus het moet in één keer goed. Je kunt nooit honderd procent voorspellen wat je de komende twintig jaar tegenkomt maar je kunt er wel voor zorgen dat je je ziekenhuis zo flexibel mogelijk inricht”
Ger Biesmans (links) en Jori Stevens
Google+