Centrum voor oncologische
zorg en uitbreiding ok-complex met nieuwbouw 

Lees verder

Omdat er ruimte vrij kwam, zag Meander Medisch Centrum in Amersfoort kans om oncologische zorg in één gebouw te bundelen. De extra operatiekamers en het oogdagcentrum, ook in dat gebouw bedacht, bleken na onze scenariostudie beter elders in te passen. In die nieuwe aanbouw krijgt later ook de hartbewaking onderdak. Het ziekenhuis vroeg AT Osborne beide projecten te begeleiden.

Het project begon op de plek van voorheen de psychiatrieafdeling. In dat gebouw kunnen vanaf zomer 2021 patiënten bij het Meander Oncologisch Centrum terecht. Eén goed bereikbare locatie voor diagnose tot en met de nazorg van borstkanker en andere aandoeningen in de borst. De specialismen zijn er geconcentreerd en optimaal georganiseerd; niet langer verspreid over verschillende afdelingen door het gebouw. De ruimte is vriendelijk en open ingericht met veel daglicht en uitzicht op de rivier Eem. Als het ware een helende omgeving, die stress vermindert en het welzijnsgevoel van iedereen die er komt, vergroot.

Verbouwen en voortschrijdend inzicht

Het ontwerp van de herbestemming van het gebouw leidde tot nieuwe inzichten. De begane grond van het gebouw, gelegen aan de achterkant van het ziekenhuis, was in eerste instantie bestemd voor uitbreiding van het aantal operatiekamers (ok). Maar de afstand tot het bestaande operatiekamercomplex aan de voorkant bleek logistiek onpraktisch. Dan zouden dubbele omkleedruimtes, opslag- en afvalvoorzieningen nodig zijn. Bovendien waren de verbouwkosten hoog. We voerden met Meander MC een scenariostudie uit: waar en hoe zijn de extra operatiekamers nog meer te realiseren? Het werd nieuwbouw op palen naast het bestaande ok-complex aan de voorkant van het ziekenhuis. Dit gekozen scenario kende een eerder uitgewerkt plan, dat destijds niet haalbaar was.

Aanbouwen voor uitbreiding

Vervolgens werd het ontwerp aangepast en verhuisde het oncologisch centrum naar de begane grond. De verdieping eronder herbergt nu extra kantoor- en werkplekken. Het uitgebreide ok-complex omvat naast operatiekamers voor oogheelkunde een hybride operatiekamer. Daar behandelen een chirurg en radioloog gezamenlijk patiënten met ernstige vaatziekten met gebruik van minimale röntgenstraling. Zo’n ok is al één van de meest complexe ruimten in een ziekenhuis, maar deze high tech maakt het ontwerp en de inrichting bouwtechnisch extra interessant en uitdagend. In deze nieuwe aanbouw krijgt ook de hartbewakingsafdeling onderdak. De oplevering is eind 2022 gepland.

Eén ontwerp zet meer in gang

AT Osborne was tien jaar geleden betrokken bij de nieuwbouw van MMC. Nu werden we in januari 2020 gevraagd dit huisvestingsontwerp en renovatie van een deel van het gebouw te begeleiden tot het nieuwe Meander Oncologisch Centrum. Onze projectmanager Matthijs Winkelaar betrok juridische collega’s vanwege de aanbesteding en bouwkostenadviseurs. Het locatievraagstuk voor de extra ok’s leidde niet alleen tot de coördinatie van een paralleltraject met nieuwbouw, maar had ook weer invloed op de ontwerpfase van het oncologisch centrum in de bestaande bouw. “Nu alles op z’n plek staat”, zegt Matthijs, “komt het eindresultaat zonder meer ten goede aan zowel het ziekenhuis en de zorgverlening als aan de zorggebruikers.”

< Terug naar overzichtspagina

De opzet van de scenariostudie is bruikbaar voor locatievraagstukken van andere ziekenhuizen. Daarmee kunnen we snel een goede financiële vergelijking maken ten behoeve van de besluitvorming.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn