De combinatie van doelen en middelen

Jurgen van der Heijden en Denise de Blok

Lees verder

Zomer 2020 publiceerden Jurgen van der Heijden (bij AT Osborne sinds 2006) en Denise de Blok (bij AT Osborne sinds 2019) ‘Reinventing Multifunctionality: innovation through integration’. De verhouding senior-junior evolueerde al snel in een samenwerking die het uitgangspunt van het boek -de inzet van elk middel voor verschillende doelen- extra scherp sleep.

Jurgen legt het gedachtengoed van het boek uit met een eenvoudig voorbeeld. “Normaal gesproken bouw je een dak om droog te blijven. Maar als je daar een groen dak van maakt, vangt het water op, bevordert het de biodiversiteit, brengt het verkoeling en houdt het geluid tegen. Zet er zonnepanelen op en het dak levert ook nog energie.” Denise voegt toe: “De winst is dat je per functie minder kosten maakt. Bovendien bereik je betere resultaten. Het groen op het dak koelt de zonnepanelen, die op hun beurt voor schaduw zorgen waarin het groen beter gedijt.”

Op de inhoud

Het boek is het vervolg op een eerdere editie. Toen Jurgen en Denise aan de nieuwe versie begonnen, was het idee dat Denise cases uit de vorige versie zou actualiseren. Ze vond het onderwerp al snel zo interessant, dat ze uit puur enthousiasme op zoek ging naar nieuwe cases. Jurgen: “Daarmee veranderde onze rolverdeling. We begonnen te sparren over de nieuwe praktijkvoorbeelden die Denise aanbracht. Dat leidde tot goede discussies, echt op de inhoud.” Denise: “Jurgen kijkt door een semiwetenschappelijke bril en probeert alles aan elkaar te verbinden. Ik ben meer concreet en resultaatgericht. Daardoor vulden we elkaar goed aan.”

Tegen de stroom in

Het eindresultaat, een uitgebreide theoretische verhandeling geïllustreerd met 40 cases, stemt tot tevredenheid. “We krijgen er veel positieve reacties op”, vertelt Jurgen. “Het gaat om relatief nieuw gedachtengoed, dat nogal tegen de stroom in gaat. Maar ja, daarvoor werken we bij AT Osborne. Nooit te beroerd om andere paden te bewandelen. Het mooie is dat we hiermee de buitenwereld adresseren, maar ook onze eigen organisatie. Dat moet ook wel, want de opgaven waar AT Osborne aan werkt moet je simpelweg met elkaar verbinden. De benodigde bouw van 1 miljoen woningen, om maar iets te noemen, kun je niet los zien van energietransitie, klimaatadaptatie en gezondheid.”

Ruimte

Denise werkt inmiddels binnen AT Osborne aan verschillende projecten en adviezen. Ze merkt dat ze het gedachtengoed van het boek daarin meeneemt. Bij een opdracht voor een provincie ziet ze direct de samenhang met waterschappen en Rijkswaterstaat en de winst die uit de combinatie van belanghebbenden, middelen en doelstellingen te halen valt. “Toen ik net bij AT Osborne binnen kwam, lag er nog geen concreet project voor mij klaar. Ik had toen echt niet verwacht dat ik in mijn eerste paar maanden een compleet boek zou opleveren en kennis zou maken met een nieuw perspectief dat voorbij het aloude economisch rendementsdenken gaat. Top dat die ruimte mij geboden werd.”

< Terug naar overzichtspagina

Jurgen van der Heijden

“Het gaat om relatief nieuw gedachtengoed, dat nogal tegen de stroom in gaat. Maar ja, daarvoor werken we bij AT Osborne. Nooit te beroerd om andere paden te bewandelen.”

Denise de Blok

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn