ProRail

“Goede heelmeesters helpen programma verder”

Lees verder

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt ProRail aan de opheffing van 180 Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). In 2020 werd AT Osborne ingeschakeld om de bijbehorende programmabeheersing onder de loep te nemen. Cors Bergmans, programmamanager NABO van ProRail, over maatschappelijke en politieke druk en de behoefte om ‘in control’ te blijven. 

In 2018 ging het strategische programma NABO van start met als doel om de 180 NABO vóór 2024 aan te pakken. In overleg met de gebruikers van de overweg wordt gezocht naar een oplossing. Dit kan zijn een tunnel, een traverse of het saneren met of zonder een omleidingsroute. In uiterste gevallen wordt een NABO beveiligd met bomen en bellen. Toen Cors Bergmans eind 2019 aantrad als programmamanager stapte hij dus op een rijdende trein. “Op NABO doen zich regelmatig incidenten voor. Om die reden staat er nogal wat maatschappelijke en politieke druk op. De urgentie voor het aanpakken van NABO is hoog. Daarom willen wij dit programma beheerst en efficiënt uitvoeren, en de sneltreinvaart erin houden.”

Snijtafel

De rijdende trein waar Cors aan boord kwam, reed echter niet geheel naar wens. Hij schakelde, mede op verzoek van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, AT Osborne in om tijdens het programma twee audits uit te voeren. Consultants Jan-Willem Kuil en Peter Schoeman namen het programma minutieus onder de loep. “Ons team heeft de audits als pittig ervaren”, vertelt Cors. “Je ligt als het ware op de snijtafel, met de botte bijl en het fileermes ernaast. Jan-Willem en Peter toonden zich echter ook goede heelmeesters. Zij voorzagen ons van waardevolle aanbevelingen, die we direct konden inzetten om de trein te versnellen.”

Vertrouwen

Eén van die aanbevelingen was om nog meer samen op te trekken met de opdrachtgever van het programma, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. “Een goed advies, want IenW kan zaken in beweging krijgen waar wij dat als ProRail niet kunnen. Bijvoorbeeld als we zoeken naar een bijzondere maatwerkoplossing met een gemeente, die als wegbeheerder een belangrijke rol speelt bij de opheffing van een NABO. Van een audit kun je veel leren, vindt Cors. Als team en organisatie, maar ook als individu. “Het geeft je inzicht in blinde vlekken en zwakke plekken. Dat brengt de verbeterpotentie in beeld, waardoor je de beheersbaarheid van een programma kunt verhogen en beter ‘in control’ komt. En dat geeft vertrouwen, ook richting onze opdrachtgever IenW.”

Doortimmerd

Cors heeft Osborners Jan-Willem en Peter ervaren als constructief-kritisch en doortastend. “Bovendien waren zij prettig om mee samen te werken. Gelukkig maar, want zo’n traject moet ook leuk zijn.” Zag Cors nog verbeterpunten? “Ik denk dat AT Osborne ook zelfkritisch moet blijven en zichzelf continu moet blijven verbeteren. Bijvoorbeeld als het gaat om verwachtingsmanagement. Het is voor een klant belangrijk om te weten wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.”

Begin dit jaar rondde AT Osborne de tweede audit af. Is Cors tevreden met het eindresultaat? “Zeker. Onze rijdende trein vergde extra onderhoud, en met hulp van AT Osborne hebben we dat op orde gebracht. We beschikken nu over een doortimmerd plan van aanpak, dat goed ingeregeld en goed georganiseerd is. Inmiddels zijn er circa 75 van de 180 NABO aangepakt. Het is nu een kwestie van goed blijven sturen en het tempo vasthouden.”

< Terug naar overzichtspagina

“Van een audit kun je veel leren. Als team en organisatie, maar ook als individu. Het geeft je inzicht in blinde vlekken en zwakke plekken. Dat brengt de verbeterpotentie in beeld, waardoor je de beheersbaarheid van een programma kunt verhogen en beter ‘in control’ komt.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn