Anne-Louise Bergkamp

Architect van een
duurzame wereld

Lees verder

Ze kwam van de ‘tekentafel’ en voelde zich in het begin wel een beetje een vreemde eend in de bijt tussen alle projectmanagers en consultants, maar inmiddels zit Anne-Louise Bergkamp (32) prima op haar plek bij AT Osborne. De tot architect opgeleide Osborner is nu druk met projecten op het gebied van huisvesting maar kan het niet laten om af en toe nog het potlood op te pakken. “Al tekenend kan ik het soms beter uitleggen.”

Ze is creatief, kon altijd al goed tekenen maar was ook goed in bètavakken. Zo rolde ze de opleiding Bouwkunde in en studeerde af in de richting houtbouw. Na haar studie werkte ze ruim drie jaar bij een architectenbureau. “Ik was daar onder andere betrokken bij de renovatie van het Binnenhof, een heel spannend en uitdagend project. Ik merkte daar dat hoe ingewikkelder projecten zijn des te interessanter ik ze vind. Ontwerpen is vooral een individuele bezigheid, terwijl ik de meeste energie krijg van samenwerken.”

Verbinden

Tijdens haar studie in Delft maakte ze eerder al kennis met projectmanagement en ze besloot het in die hoek te gaan zoeken. “Via via kwam ik bij AT Osborne terecht en solliciteerde ik op de functie voor junior projectmanager. De sfeer sprak me aan en er werd me verteld dat ik niet aan één type project vast zou zitten. Dat klopt ook. Behalve dat ik vanaf het begin met Erik Dijkman bezig ben met het verhuizen van BV Cyclotron, hou ik mij inmiddels ook bezig met het onderwerp duurzame huisvesting. Samen met een collega leid ik een werkgroep gefocust op interne kennisdeling- en ontwikkeling en op het uitwerken van proposities voor diensten en producten.”

Het verhuizen van een productiefaciliteit waar met radioactief materiaal gewerkt wordt voor BV Cyclotron is een complex traject. Iets dat past bij Anne-Louise. “Ik ben actief als een soort regelneef, een schakel tussen de diverse betrokkenen. Uit verbinden met en helpen van anderen haal ik mijn werkplezier.” Daarnaast houdt ze zich bezig met andere activiteiten binnen AT Osborne. “Voor onder andere de werkgroep Duurzame Gebouwen organiseer ik workshops. Het is leuk om als facilitator vragen te stellen, discussies in goede banen te leiden. Daar wil ik graag een vervolg aan geven.”

Duurzaam leven

In haar werk neemt duurzaamheid een steeds grotere rol in, dat komt meer in balans met hoe het er in haar privéleven aan toe gaat. Thuis heeft ze bewust geen auto, reist ze met haar gezin liever niet meer met het vliegtuig, wordt er zoveel mogelijk plantaardig gegeten en hangt ze een minimalistische levensstijl aan. “Dat begint eigenlijk best radicaal te worden.” Het is de uitdaging om daar niet moraliserend over te doen. “Het is waarschijnlijk effectiever om met een grote groep met kleine stappen te beginnen dan met een paar mensen heel hard te roepen.”

Ze is dan ook dankbaar dat ze binnen AT Osborne de kans krijgt zich op het vlak van duurzaamheid te ontwikkelen. Er zijn dromen genoeg, maar op dit moment maakt ze even pas op de plaats. Sinds anderhalf jaar is ze moeder van een zoontje en dat vraagt genoeg energie en tijd. Toch houdt ze nog wat over voor haar ‘geheime’ hobby: breien. “Ik brei al sinds mijn achtste. Dat zei ik vroeger nooit, maar nu is breien in.” En net zoals het met haar werk is; er moet uitdaging in zitten. Dus geen simpele patronen, maar vaak zelfbedachte breiwerken. “Ik vind het prettig om te doen, heb Netflix aan op de achtergrond, en ben echt iets aan het maken”, besluit ze enthousiast.

Anne-Louise Bergkamp

Consultant
Ga terug naar Gezonde samenleving
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn