Uitgelicht!

Kennis brengen en
halen in Ethiopië

Met Nederlandse kennis en ervaring een bijdrage leveren aan projecten in Ethiopië. Met die doelstelling werken adviseurs van AT Osborne al jaren in het Oost-Afrikaanse land; niet alleen in het waterbeheer maar ook in de gezondheidszorg en huisvesting. Zo werd vorig jaar in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een Programma van Eisen gemaakt voor een nieuw te bouwen ziekenhuis.

Inhoudelijk is het werk in Ethiopië hetzelfde voor de consultants, maar de omstandigheden zijn wel anders. Leen Oosterom en Teun van Trier zijn afgelopen jaar betrokken geweest bij diverse projecten. Teun besteed zijn werktijd normaal aan het voorbereiden en begeleiden van bouwprojecten in de Nederlandse gezondheidszorg. “Nu kwam via via de vraag om voor een ziekenhuis in Ethiopië een Programma van Eisen te maken. In Denbi staat al een basale ‘health clinic’, maar het doel is om die te vervangen door een volwaardig algemeen ziekenhuis. Een mooie buitenkans om aan mee te werken.” Leen is daarentegen al jaren betrokken bij projecten rondom waterbeheer in Ethiopië. “Ik neem daarbij graag jonge Osborners mee. Het is goed om in hetzelfde werkgebied, maar wel in een andere culturele context kennis op te doen.”

Waterbeheer

De projecten waar Leen aan werkt zijn onderdeel van een langlopende samenwerking tussen waterschap Zuiderzeeland in Nederland en de overheden die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer in Ethiopië. Deze projecten zijn onderdeel van de Blue Deal: het internationale programma van de 21 waterschappen (Dutch Water Authorities), samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Onder de naam ‘Blue Deal’ worden wereldwijd projecten gestart die ervoor moeten zorgen dat er toegang komt tot schoon drinkwater en mensen beschermd zijn tegen watersnoodrampen.

Samenvoegen

Teun is nu eenmalig actief in Ethiopië voor Stichting Denbi Hospital Foundation Ethiopia (Denhofe). “Dit project draaien wij kosteloos. Het is een mooi, ambitieus project van een groep Nederlanders waar wij graag een bijdrage aan leveren. Ik ben een half jaar betrokken geweest om het op gang te helpen. Er lagen vanuit de Ethiopische overheid eisen voor huisvesting en zorg. Ook lag er een wensenlijst vanuit de stichting in Nederland. En tot slot was er al een braakliggend stuk grond in Ethiopië gekocht met goedkeuring van de overheid om hier een ziekenhuis te realiseren. Ik ben er niet fysiek geweest, maar heb wel alle informatie opgehaald voor een Programma van Eisen. Daarmee hebben we alle bestaande kennis van verschillende partijen samengevoegd in een overzichtelijk format en kan het project weer verder. Er wordt nu een eerste ontwerp gemaakt en lokaal worden partners gezocht voor de verdere realisatie.”

Verschillen

Voor de Ethiopische samenwerkingspartners is de Nederlandse kennis en ervaring waardevol. “Hoe wij projecten aanvliegen, hoe wij samenwerking organiseren. Wij worden niet zozeer voor de technische inhoud gevraagd. Er is een grote behoefte aan voorbeelden uit onze ervaring. De uitdaging is de principes hieruit te vertalen naar de Ethiopische context en cultuur”, vertelt Leen. De verschillen zijn soms groot ervaart Teun: “Waar wij in Nederland vanuit een hele goede basis opereren en soms verzanden in details of te lang met randzaken bezig zijn, zijn in Ethiopië vaak de basisvoorwaarden nog belangrijk. Je bent echt in de kern met een toegankelijke gezondheidszorg bezig. Veel zaken zijn niet vanzelfsprekend.”

Het is niet alleen zo dat de Nederlandse consultants kennis en ervaring brengen naar Ethiopië. Andersom leren zij ook veel, ervaren ze. “Je hebt te maken met een andere cultuur, zeker ook qua overlegstructuur en hiërarchie. Je moet soms echt door de cultuur heen prikken, luisteren wat er echt wordt bedoeld. Dat helpt je ook in je werk in Nederland. Je wordt een betere adviseur”, ervaart Leen.

Samenwerking

De bouw van een ziekenhuis in Ethiopië vraagt nogal wat van alle betrokken partijen. “Tijdens onze reis naar Ethiopië in juni 2022 werd ons duidelijk dat we een ziekenhuis in Europese stijl niet moeten gaan bouwen. Dat zou te hoog gegrepen zijn”, vertelt Gerbrand van Middelkoop, lid van de bouwcommissie van Denhofe.
Dat betekende ook bij AT Osborne aanpassing van het Functioneel Programma van Eisen (FPvE) en het loslaten van een Westerse manier van denken en werken. “Verschillende keren hebben we elkaar geholpen om terug te keren naar een basalere opzet. Door steeds alle functionele ruimtes de revue te laten passeren en deze aan te passen aan de Ethiopische omstandigheden kwam een goed FPvE tot stand. AT Osborne gebruikte hiervoor de kennis die ze hadden opgedaan bij een dergelijk bouwproject op Curaçao”, vertelt Gerbrand.
Dat proces, maar ook het uitvragen van een architect, was een mooi voorbeeld van samenwerking, vertelt Leen Roeleveld, bestuurslid bij Denhofe: “Het bestuur zocht naar meer kennis en ervaring met dergelijke bouwprojecten; dat vonden wij bij AT Osborne. Maar het was een continue proces van samenwerking tussen het bestuur, de bouwcommissie en de adviseurs. En die was uitstekend.”

Auteurs

Leen Oosterom

Consultant

Teun van Trier

Consultant
Ga terug naar Duurzame leefomgeving
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn