Artikel

Helpende handen
voor versnellen
woningbouw
en mobiliteit

Woningen bouwen is één, maar hoe hou je nieuwe wijken en de al bestaande steden bereikbaar en op welke manier vul je dat in? Vraagstukken op het gebied van mobiliteit en verstedelijking lagen afgelopen jaar op het bord van consultants Jerom Marseille en Joost Rengers. Hoewel ze allebei voor twee verschillende opdrachtgevers aan de slag waren, kruisten hun wegen elkaar in een klein vergaderzaaltje in Zwolle. “Dan zitten we daar niet als collega’s van AT Osborne, maar gewoon namens onze opdrachtgevers”, vertelt Joost.

In het geval van Joost was de gemeente Zwolle de opdrachtgever. Jerom was aanwezig namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanuit het Rijk was er 7,5 miljard euro te verdelen om woningbouw en mobiliteit te versnellen. “Dat was ‘even’ besloten, maar voor de uitvoering ervan kwamen ze handjes tekort en werd ik als procesmanager aangesteld. Ik ben begonnen met een processchema, planningen en vooral ook hoe de rijksoverheid de regio’s aan kon laten haken.”

Visie

Om de pot geld te verdelen konden regio’s en steden meedingen naar een deel van het bedrag. Joost werd gevraagd om voor de gemeente Zwolle aan te haken. Hij was daar al werkzaam om voor de gemeente een omgevingsvisie vorm te geven. “Zwolle is al jaren druk met een verstedelijkingsvisie, de spoorzone is daar een gebied waar nog volop kansen zijn. Die plannen zijn ingediend bij het ministerie en daarvoor is nu ook geld beschikbaar gesteld”, vertelt Joost.

Vraagstukken

Het ging in beide opdrachten om het helder krijgen van de kaders en planningen. Joost: “Daar ligt ook de grootste uitdaging; geld is er wel, maar dat wordt nu de maatschappij ingesluisd en daar moet iets mee gebeuren. Dit was nog maar een klein deel van de echte klus die nog gaat komen. We merken dat de vragen nu loskomen van opdrachtgevers. Hoe kun je dit geld goed verdelen? Hoe ga je binnenstedelijke projecten invullen? Hoe ga je om met de stikstofproblematiek? Nieuwe vraagstukken waarop wij onze kennis en ervaringen inzetten.”

Kennis delen

Ook al werken ze voor andere opdrachtgevers en zijn de belangen soms verschillend, de kennis en ervaringen worden wel onderling gedeeld. Jerom: “We zitten veel buitenshuis bij de klant, maar elke week schuiven we ook aan bij de collega’s op het kantoor van AT Osborne. Rondom het koffieapparaat is veel kennisdeling. Er zijn meer collega’s bezig met mobiliteit en verstedelijking en daar kunnen wij van leren.”

Het gaat dan bijvoorbeeld om best practices zoals mobiliteitsoplossingen, maar ook om de processen. Joost: “We hebben als consultants allemaal de intrinsieke behoefte om inhoudelijk aan te haken, maar onze kracht zit vooral in het verbinden van partijen, processen ontwikkelen en begeleiden. En bij verstedelijking en mobiliteit komen heel veel belanghebbenden en verschillende processen samen. Mooie trajecten om een bijdrage aan te leveren dus.”

Auteurs

Jerom Marseille

Consultant

Joost Rengers

Managing Consultant
Ga terug naar Duurzame leefomgeving
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn