De naam NETLIPSE staat voor ‘NETwork for the dissemination of best practises in the management and organisation of Large Infrastructure Projects in Europe’. De organisatie ging circa 15 jaar geleden van start onder de vleugels van de Europese Commissie, maar wordt inmiddels mogelijk gemaakt door de overheidsorganisaties verantwoordelijk voor vooral wegen-, spoor- en waterprojecten in diverse Europese landen. Het bestaansrecht is nog altijd goed uitlegbaar. Grote infrastructuur projecten hebben, ook over de grenzen, de vervelende neiging om planning en budget te overschrijden. Door daar kennis en ervaring over uit te wisselen, kunnen partijen van elkaar leren en inspiratie opdoen. “De HSL en de Noord/Zuidlijn waren destijds unieke projecten in Nederland”, licht de kersverse NETLIPSE Network manager en Osborner Bas Keuzenkamp toe. “Maar in het buitenland hadden ze al meerdere soortgelijke projecten gerealiseerd. Het zou zonde zijn om niet je voordeel te doen met de lessen die zij daar geleerd hebben. NETLIPSE biedt daarvoor het platform.”
Pau Lian Staal-Ong is vanaf de start in 2004 betrokken bij NETLIPSE, momenteel als directeur. Voor haar was 2021 een dieptepunt. “Als netwerkorganisatie moet je elkaar kunnen ontmoeten om te kunnen netwerken. Door Corona was dat vorig jaar niet mogelijk. We hebben drie keer één dagdeel virtueel met elkaar gesproken, maar dat is toch heel iets anders dan elkaar ‘live’ zien en spreken. Het was wel grappig om te merken dat nu ineens wetenschappers uit onder meer Australië en Oman aanhaakten. Dat gaat online wat gemakkelijker natuurlijk. Maar vanaf dit jaar kunnen we weer onze gebruikelijke aanpak hanteren.” Dat wil zeggen: tenminste twee tweedaagse bijeenkomsten voor het hele netwerk, in Kopenhagen (mei) en Stockholm (oktober). Daarnaast zijn er onderwerpgerichte workshops en IPAT® assessments (zie kadertekst). Tijdens de bijeenkomsten buigen projectmanagers en andere professionals van de diverse overheidsopdrachtgevers zich samen met inhoudelijk gespecialiseerde academici over bepaalde thema’s en wisselen kennis en ervaring met elkaar uit. Die samenstelling is belangrijk. Er liggen geen commerciële belangen op tafel, waardoor deelnemers in alle openheid en vertrouwelijk met elkaar kunnen spreken. Binnen dit gezelschap vormt AT Osborne een buitenbeentje. “Dat is vanuit het verleden zo gegroeid”, aldus Pau Lian. “Wij hebben het oorspronkelijke NETLIPSE onderzoek geleid en zorgen er nu voor dat het netwerk draaiende blijft.
Ondertussen is het voor ons uiteraard enorm interessant om van dit kennisnetwerk deel uit te maken.”
Na de voor een netwerkorganisatie wel heel saaie Coronaperiode kan NETLIPSE dit jaar dus weer met volle kracht vooruit. De gemiddelde leeftijd van de individuele deelnemers begint inmiddels wel wat toe te nemen, dus is men ook uit op vers bloed. Pau Lian: “Momenteel onderzoeken wij hoe we toekomstige projectmanagers van grote infrastructuurprojecten bij het netwerk kunnen betrekken. Er is al afgesproken dat de oude garde jonge ‘high potentials’ meeneemt naar de bijeenkomsten.
Omdat we zien dat de drempel om deel te nemen aan de bijeenkomsten nu nog hoog ligt voor deze nieuwe generatie, is afgesproken dat we hen actief gaan benaderen. Daarnaast willen we ook aparte activiteiten voor hen organiseren. We hebben hoe dan ook verjonging nodig. Dat is één van de redenen dat we in 2022 de uitstraling van NETLIPSE een make-over geven met een nieuwe website en een nieuw logo. We willen nog jaren vooruit kunnen.”
Pau Lian Staal-Ong
Bas Keuzenkamp
Google+